Akadálymentes verzió

Projektadatok

Kedvezményezett neve: Lenti Város Önkormányzata
Projekt címe: Humán szolgáltatások fejlesztése a Lenti járásban
Szerződött támogatás összege: 237 794 233 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt kezdési dátuma 2018. február 1.
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. december 31.
Projekt azonosító száma: EFOP-1.5.3-16-2017-00069
Lenti és Vidéke Nonprofit Kft, mint konzorciumi partner részére nyújtott támogatás összege:  26 338 528 Ft

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL 

A humán közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javításán, helyi közösségi programok megvalósításán dolgoznak Lentiben és a környező településeken

A 237,79 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatás segítségével megvalósuló „Humán szolgáltatások fejlesztése a Lenti Járásban” című projekt fő célja a társadalmi hátrányok csökkentése, a helyi közösségek társadalomszervező szerepének erősítése, a vidék népességmegtartó erejének növelése.

A meglévő közszolgáltatásokat fejlesztik szakemberek biztosításával, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés javításával, emellett a hátrányos helyzetű célcsoport foglalkoztathatóságát elősegítő programokra is sor kerül, személyre szóló szolgáltatási csomagokat alakítanak ki számukra, valamint különböző felkészítő tréningeken vehetnek részt az aktív korú személyek. A képzések keretében a foglalkoztatáshoz szükséges alapismereteket, a munkaviszonyban maradáshoz hasznos készségeket sajátíthatják el, megismerhetik a csoportmunka előnyeit, vagy a tanulás tanulása tréningen praktikus stratégiákkal és stílusokkal találkozhatnak és csoportfoglalkozásokon gyakorolhatják is a megszerzett tapasztalatokat.

A projekt kiemelt célcsoportja a hátrányos helyzetű, aktív korú lakosság, a fiatal korú lakosság, az idősek a helyi közszolgáltatásban dolgozók illetve a potenciális alkalmazottak, továbbá nemzetiségek, etnikumok. A társadalmi együttélés, felzárkózás, közösségfejlesztés tekintetében célcsoportként jelenik meg Lenti Járás területén élő teljes lakosság.

A pályázat Lenti Város Önkormányzata konzorciumi vezetésével, hat községi önkormányzat - Csesztreg, Lovászi, Nova, Páka, Resznek, Zalabaksa -, a  „Napsugár” Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat Lenti és a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg.

Az együttműködés keretében több intézmény (pl. könyvtár, minibölcsőde) szervezetfejlesztése is megtörténik. Ahhoz, hogy minél inkább a mai kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásokat tudjanak nyújtani az intézmények, elengedhetetlen a felkészült és rugalmas intézményi háttér kialakítása. A program keretében megújul a lentikápolnai közösségi ház épülete, belső felújítások és akadálymentesítés által egy új közösségi tér áll majd a lakosság rendelkezésre.

A projekt 30 hónapos időtartama során a helyi lakosság egészségprevenciós előadásokon hallhat hasznos információkat a betegségek megelőzéséről és a szűrővizsgálatok fontosságáról,  valamint már zajlanak a mozgás programok a településeken, így pl. jóga, gyógytorna, általános torna, vagy akár pilates foglalkozásokon is térítésmentesen vehetnek részt az érdeklődők. A kismamák számára előadássorozatokat szerveznek, ahol az édesanyák egészségtudatos magatartással kapcsolatos tanácsokat kapnak.

A vidéki lakosság összetartó erejét növelő eseményeket, közösségi programokat, roma kulturális napokat, sportrendezvényeket, önkéntes akciókat is szerveznek, faluszépítő tevékenységek zajlanak a következő években mint festés, takarítás, parkgondozás, szemétszedés. Összesen 49 db kisközösségi programot, 42 db közepes közösségi programot, 18 db nagy közösségi programot, 19 db egészség prevenciós programot, 14 db tömegsportnapot, 8 db roma nemzetiségi programot szervez a konzorcium az elkövetkező években.

A felnőttek közösségi életének újragondolása és az idősek közösségben tartása érdekében klubfoglalkozásokra (dalkörök, kézimunka klubok, stb.) kerül sor, a családosok számára játszóházakat szerveznek.

A fiatalok közösségépítése érdekében Lenti Városi Művelődési Központban épületében működik majd az ifjúsági információs pont, ahol  napi 3-5 órában biztosítanak az ifjúság számára információkat.  Emellett hat alkalommal Lenti és Budapest Terézváros testvér-települési kapcsolatának ifjúságra alapozott fejlesztése történik, ahol a résztvevő fiatalok az ifjúság legfontosabb kérdéseiről folytatnak eszmecserét.

A jól tanuló és helyi közösségi életben aktív szerepet vállaló középiskolás vagy felsőoktatásban tanuló hallgatók számára Települési Talentum ösztöndíj érhető el, melyek már 2018-ban megpályázhatók. Kifejezetten a fiatalok számára is készülnek mozgás programokkal, az ő igényeiket kielégítően színpadi hip-hop tánc, társastánc vagy néptánc tanulásra van lehetőség.