Akadálymentes verzió

Lezárult a projekt

2020 december 31-én zárult a 237,79 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatás segítségével megvalósuló „Humán szolgáltatások fejlesztése a Lenti Járásban” című projekt.

A kezdeményezés fő célja a társadalmi hátrányok csökkentése, a helyi közösségek társadalomszervező szerepének erősítése, a vidék népességmegtartó erejének növelése volt.

A projekt Lenti Város Önkormányzata konzorciumi vezetésével, hat községi önkormányzat - Csesztreg, Lovászi, Nova, Páka, Resznek, Zalabaksa -, a „Napsugár” Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat Lenti, a Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület és a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. összefogásával valósult meg.

A projekt 35 hónapos időtartama során a helyi lakosság egészségprevenciós előadásokon hallhatott hasznos információkat a betegségek megelőzéséről és a szűrővizsgálatok fontosságáról, valamint különböző a mozgás programok zajlottak a településeken, így pl. jóga, gyógytorna, általános torna, vagy akár pilates foglalkozásokon is térítésmentesen vehettek részt az érdeklődők.

A vidéki lakosság összetartó erejét növelő eseményeket, közösségi programokat, roma kulturális napokat, sportrendezvényeket, önkéntes akciókat is szerveztünk.

A felnőttek közösségi életének újragondolása és az idősek közösségben tartása érdekében klubfoglalkozásokra (dalkörök, kézimunka klubok, stb.) került sor, a családosok számára játszóházakat bonyolítottuk.

A jól tanuló és helyi közösségi életben aktív szerepet vállaló középiskolás vagy felsőoktatásban tanuló hallgatók számára Települési Talentum ösztöndíjak voltak elérhetők több településen.

Kifejezetten a fiatalok számára is voltak mozgás programok (színpadi hip-hop tánc, társastánc vagy néptánc).

A meglévő közszolgáltatásokat a szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés biztosításával segítettük, emellett a hátrányos helyzetű célcsoport foglalkoztathatóságát elősegítő programokra is sor került, valamint különböző felkészítő tréningeken vehettek részt az aktív korú személyek.

Az együttműködés keretében a több intézmény (pl. könyvtár, 2 minibölcsőde) szervezetfejlesztése is megtörtént.

További információ kérhető:

Kovácsné Kocsi Zsuzsanna, szakmai vezető

+36 30 237 8645